Echipamente precum o vitrină frigorifică sunt la fel de necesare pentru un mic magazin sau o cafenea, ca și pentru un supermarket mare, un restaurant sau o cantină de mari dimensiuni.
Astăzi, pe piață există un număr mare de tipuri și mărci de vitrine frigorifice orizontale, dar și vitrinele frigorifice verticale încep să devină tot mai populare.
Pentru a alege un dispozitiv cu adevărat potrivit, care să nu-ți golească bugetul de investiții, să funcționeze mult timp corect, este important să ții cont de multe lucruri.
Ce este de fapt o vitrină frigorifică?
O vitrină frigorifică este un echipament complex. Un utilizator obișnuit nu trebuie să se chinuie să înțeleagă în detaliu cum funcționează aceasta. Dar, pentru a alege un echipament cu adevărat de înaltă calitate, merită să înțelegem măcar principalii parametri ai acestora.
Așadar, printre elementele principale ale vitrinei frigorifice orizontale sau verticale, putem distinge:
- Cadrul. Este realizat din oțel inoxidabil sau metal galvanizat. Cel mai adesea el este vopsit în alb.
- Zona de afișare. Poate fi din plastic sau metal (de regulă, oțel inoxidabil). Plasticul este un material mai ieftin, dar nu funcționează la fel de bine ca oțelul inoxidabil. Zona de afișare este adesea clasificată după culoare. Culoarea tradițională albă este universală, este folosită pentru a depozita orice tip de produs. Straturile vopsite în verde, de regulă, sunt folosite pentru expunerea legumelor, fructelor și verdețurilor, în timp ce nuanțele de negru și roșu sunt destinate pentru afișarea produselor din carne. Mai mult decât atât, culoarea acoperirii indică adesea și regimul de temperatură la care poate funcționa respectivul echipament de refrigerare profesional.
- Iluminarea de fundal. O vitrină cu iluminare convențională albă este o opțiune tradițională potrivită pentru orice fel de produs. Utilizarea luminii colorate trebuie extrem de atent aleasă. Spre exemplu, produsele din carne evidențiate în tonuri de roșu vor arăta avantajos. Dar, în cele mai multe cazuri, o culoare greșit selectată poate strica aspectul chiar și al celor mai proaspete și mai prezentabile produse perisabile și va avea ca efect scăderea vânzărilor.
- Sistemul de dezghețare. Acesta, în cazul unei vitrine frigorifice orizontale sau verticale, ca și în orice alt echipament frigorific, poate fi automat sau manual. Dezghețarea automată (sistemul No Frost) este din ce în ce mai solicitată astăzi. Vitrinele fără acest sistem sunt mai ieftine, dar și necesită o întreținere atentă și dificilă. O astfel de vitrină va trebui să fie oprită periodic pentru a permite gheții din interior să se topească. În cazul unui sistem automat de dezghețare nu este nevoie de o asemenea procedură cronofagă. Sistemul în sine va dezgheța vitrina după cum este necesar.
- Compresorul se consideră de către tehnicieni că este „inima” echipamentelor frigorifice. Activitatea corectă a vitrinei de răcire depinde de funcționarea sa neîntreruptă (datorită acesteia, vaporii de aer rece sunt comprimați și mutați în vitrină).
- Sistemul de alimentare cu frig. Poate fi vorba de un sistem extern sau de unul încorporat. Vitrinele cu sistem de alimentare cu frig încorporat sunt mai potrivite pentru magazine mici și unități de catering unde nu este necesară o cantitate mare de echipamente frigorifice. Conectarea și întreținerea unor astfel de vitrine nu este problematică; oricine se poate descurca cu asta. Frigul transmis de la distanță este cea mai bună opțiune în acele puncte de vânzare unde sunt multe vitrine frigorifice. De regulă, în acest caz, sistemul deservește toate vitrinele de pe platforma de tranzacționare. Generatoarele de frig sunt instalate într-o încăpere special destinată acestor scopuri. Astfel de vitrine sunt mai scumpe și mai greu de instalat. În același timp, ca beneficii pe care le au, trebuie spus că nu fac zgomot ca sistemele cu frig încorporat (tot zgomotul de la generatoare rămâne într-o cameră separată), economisesc spațiu în platforma comercială. Sunt și mai ușor de reparat: pur și simplu un generator de la distanță nu este dificil de înlocuit cu unul nou.
Ce vitrină să alegi depinde de o serie de factori. Dar principalul criteriu în alegerea echipamentelor în funcție de tipul de amplasare este suprafața zonei de vânzare: cu cât aceasta este mai mică, cu atât vitrina ar trebui să fie și ea mai mică.
Vitrinele frigorifice sunt împărțite în următoarele categorii:
- după condițiile de funcționare: desktop (de blat) și de podea;
- după regimul de temperatură (cu temperatură joasă, cu temperatură medie de răcire, pentru cofetărie, universale);
- în funcție de caracteristicile sistemului de răcire (dinamic și static);
- după tipul de suprafață (închis și deschis);
- după funcționalitate (specializată și universală);
- în funcție de caracteristicile de amplasare (de perete, colț și autoportantă);
- după caracteristicile de proiectare (orizontale și verticale).
Vrei să afli mai multe despre vitrinele frigorifice și să le comanzi pe cele mai potrivite pentru tine? Atunci ia legătura cu specialiștii de la TC Romania Crown Cool chiar acum!