7.8 C
București
22 octombrie 2024
AcasaDiverseCare sunt tipurile de conventii matrimoniale si de ce se incheie la...

Care sunt tipurile de conventii matrimoniale si de ce se incheie la notar? 

Articole asemanatoare

Ce poti pune primavara in gradina?

Primavara este sezonul renasterii si al inceputurilor, momentul perfect...

La ce distanta se planteaza rosiile in gradina?

Importanta distantei corecte pentru plantarea rosiilorPlantarea rosiilor in gradina...

10 sfaturi pentru cultura cartofului in gradina

Cartoful este una dintre cele mai populare culturi din...

Cum poti planta kalanchoe in gradina

Kalanchoe este o planta suculenta, ornamentala, originara din Madagascar,...

Cum se foloseste bicarbonat de sodiu in gradina?

Descoperiti puterea bicarbonatului de sodiu in gradinaBicarbonatul de sodiu...

Conventiile matrimoniale mai sunt cunoscute si sub denumirea de contract prenuptial si se incheie intre doi viitori soti. Prin intermediul acestui contract se stabileste situatia bunurilor dobandite in timpul casniciei, care sunt bunuri comune si care sunt bunuri proprii unuia dintre parteneri. 

Desi in Romania, acest tip de document devine tot mai popular, inca mai sunt persoane care il considera o dovada de neincredere si chiar un inceput dificil al unei casnicii. Cu toate acestea, numarul mare de divorturi din ultimii ani sunt dovada ca un astfel de contract poate ajuta la o separare mai usoara si corecta a partenerilor. 

O astfel de conventie matrimoniala ar trebui incheiata la un notar public, aceasta fiind unul dintre serviciile disponibile si in portofoliul biroului de notariat Birzu. Recomandat este ca un contract prenuptial sa fie incheiat cu aproximativ 20 de zile inainte de data casatoriei, dar care va avea aplicabilitate odata cu oficializarea relatiei. Totusi, aceasta conventie poate fi incheiata chiar si in timpul casatoriei, in functie de dorintele partenerilor. 

Trebuie retinut insa ca exista 3 tipuri de conventii matrimoniale, acestea fiind: 

Regimul comunitatii legale 

Acesta reprezinta contractul clasic prin care se recunoaste ca bunurile obtinute in timpul casniciei sunt bunuri comune, cu cateva exceptii, cum ar fi bunurile dobandite prin mostenire sau donatie de unul dintre soti, bunurile de proprietate intelectuala, bunurile folosite pentru exercitarea profesiei de unul dintre soti, etc. 

Pentru acest lucru insa nu este necesar sa se incheie o conventie matrimoniala, deoarece se aplica automat la separarea sotilor. 

Regimul comunitatii conventionale 

Acest tip de contract poate face referinta la unul sau mai multe aspecte referitoare la bunurile sotilor. Bunurile pot fi puse la comun, cu exceptia celor care sunt destinate desfasurarii activitatii profesionale a unuia dintre soti sau celor de uz personal sau dimpotriva, bunurile pot fi restranse in ceea ce priveste drepturile comune asupra lor. 

Regimul separatiei de bunuri

Acesta din urma ofera fiecarui sot dreptul de proprietar absolut atat asupra bunurilor capatate inainte de casatorie, cat si in timpul acesteia. 

Pentru a intelege mai bine cum se incheie o astfel de conventie ar trebui sa se consulte un notar public. 

Ultimele articole