3.8 C
București
5 decembrie 2023
AcasaUncategorizedAcetona formula

Acetona formula

Articole asemanatoare

Ferestre glisante – Mai mult spațiu, mai multă lumină, mai multă eleganță

Frumusețea unei case cu ferestre glisante se dezvăluie într-o...

Închiderea teraselor pentru o experiență all-season: Sticlă și aluminiu în prim-plan

Închiderea teraselor cu sticlă și aluminiu reprezintă o investiție...

Cum pregătești semănătoarea pentru iarnă? 

Pregătirea semănătoarelor pentru iarnă este un pas esențial pentru...

Secretele profesioniștilor pentru o casă strălucitoare

O casă strălucitoare este un spațiu care emană curățenie,...

Introducere

Acetona este o compusă organică fără culoare, cu miros caracteristic, care se întâlnește în mod natural în natură. Acetona este cea mai simplă și mai comună dintre toate compușii de acetilenă. Formula sa chimică este CH3COCH3 și este utilizată în industrie ca solvenți organici, în medicină și în cercetare. Acetona are, de asemenea, numeroase alte utilizări, fiind utilizată în produse de curățare, produse cosmetice, produse farmaceutice și alte produse chimice.

Structure si proprietăți chimice

Structura și proprietățile chimice ale acetonei sunt determinate de aranjarea atomilor în moleculă. Structura acetonei este o moleculă planară. Ea este formată din două atomi de carbon, un atom de oxigen și opt atomi de hidrogen. Carbonul este legat de oxigen printr-o dublă legătură. Acetona este o moleculă polară pentru că oxigenul și hidrogenii s-au aranjat într-un mod neuniform. Acest lucru duce la o distribuție neuniformă a sarcinilor electrice și la formarea unor poli de încărcare electrică.

Utilizări

Acetona poate fi utilizată în produse de curățare pentru a lubrifia și curăța suprafețele. De asemenea, poate fi utilizată ca solvenți organici în industria chimică și farmaceutică. Acetona este, de asemenea, utilizată în produse cosmetice, cum ar fi lacuri de unghii, exfolianți și alte produse cosmetice. Acetona este utilizată, de asemenea, în produse farmaceutice, cum ar fi medicamente, preparate injectabile și alte produse farmaceutice.

Producere

Cele mai citite articole

Acetona poate fi produsă prin hidrogenarea clorobenzenei. Hidrogenarea clorobenzenei se realizează folosind catalizatori de hidrogenare, cum ar fi platina și rutheniu. La temperaturi ridicate și presiuni ridicate, catalizatorul de hidrogenare va cauza hidrogenarea clorobenzenei, ceea ce duce la formarea acetonei. Acest proces este adesea folosit în industria chimică pentru a produce acetona.

Riscuri și pericole

Acetona este inflamabilă și poate fi toxică dacă este inhalată sau ingerată. Acetona poate provoca iritații ale pielii sau ale mucoaselor dacă este expusă pe termen lung. Acetona poate, de asemenea, provoca iritații ale ochilor și poate irita gâtul și plămânii. De aceea, persoanele care lucrează cu acetonă trebuie să se asigure că urmează toate măsurile de precauție pentru a se proteja de riscurile și pericolele asociate cu acetona.

Biodisponibilitate

Acetona este solubilă în apă și se elimină rapid din organism prin eliminarea urinară. Acetona este rapid absorbită în sânge și se elimină prin respirație și urină. Acest lucru înseamnă că acetona are o biodisponibilitate ridicată, permitând organismului să elimine rapid compușii chimici pe care îi consumă. Acest lucru face ca acetona să fie destul de sigură pentru consumul uman.

Concluzie

Acetona este un compus organic fără culoare cu miros caracteristic și are o mulțime de utilizări, inclusiv ca solvenți organici, în produse cosmetice și farmaceutice și în produse de curățare. Formula sa chimică este CH3COCH3 și structura sa este o moleculă planară. Acetona poate fi toxică dacă este inhalată sau ingerată, motiv pentru care este important să se respecte măsurile de precauție. Acetona are o biodisponibilitate ridicată și poate fi eliminată rapid din organism prin eliminarea urinară.

Cele mai citite articole

Ultimele articole

Articolul pecedent
Articolul urmator

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!
Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs. aici