22.9 C
București
15 aprilie 2024
AcasaUncategorizedAcetona formula

Acetona formula

Articole asemanatoare

Tradițiile de Nuntă din România: Povești, Obiceiuri și Semnificații

Nunta este un moment special în viața fiecărui cuplu,...

Tot ce trebuie să știi despre erupția dentară la bebeluși

Erupția dentară este un proces natural și inevitabil în...

Cadouri pentru bărbați cu spirit aventurier: 20 Idei pentru călători și exploratori

Pentru bărbații cu un spirit aventurier, cadourile care îi...

Importanța unei Bune Compartimentări în Mobila de Bucătărie

Bucătăria este unul dintre cele mai aglomerate spații dintr-o...

Paste cu pui, distracție în bucătărie alături de cei mici

Pastele cu pui reprezintă nu doar o masă delicioasă...

Introducere

Acetona este o compusă organică fără culoare, cu miros caracteristic, care se întâlnește în mod natural în natură. Acetona este cea mai simplă și mai comună dintre toate compușii de acetilenă. Formula sa chimică este CH3COCH3 și este utilizată în industrie ca solvenți organici, în medicină și în cercetare. Acetona are, de asemenea, numeroase alte utilizări, fiind utilizată în produse de curățare, produse cosmetice, produse farmaceutice și alte produse chimice.

Structure si proprietăți chimice

Structura și proprietățile chimice ale acetonei sunt determinate de aranjarea atomilor în moleculă. Structura acetonei este o moleculă planară. Ea este formată din două atomi de carbon, un atom de oxigen și opt atomi de hidrogen. Carbonul este legat de oxigen printr-o dublă legătură. Acetona este o moleculă polară pentru că oxigenul și hidrogenii s-au aranjat într-un mod neuniform. Acest lucru duce la o distribuție neuniformă a sarcinilor electrice și la formarea unor poli de încărcare electrică.

Utilizări

Acetona poate fi utilizată în produse de curățare pentru a lubrifia și curăța suprafețele. De asemenea, poate fi utilizată ca solvenți organici în industria chimică și farmaceutică. Acetona este, de asemenea, utilizată în produse cosmetice, cum ar fi lacuri de unghii, exfolianți și alte produse cosmetice. Acetona este utilizată, de asemenea, în produse farmaceutice, cum ar fi medicamente, preparate injectabile și alte produse farmaceutice.

Producere

Cele mai citite articole

Acetona poate fi produsă prin hidrogenarea clorobenzenei. Hidrogenarea clorobenzenei se realizează folosind catalizatori de hidrogenare, cum ar fi platina și rutheniu. La temperaturi ridicate și presiuni ridicate, catalizatorul de hidrogenare va cauza hidrogenarea clorobenzenei, ceea ce duce la formarea acetonei. Acest proces este adesea folosit în industria chimică pentru a produce acetona.

Riscuri și pericole

Acetona este inflamabilă și poate fi toxică dacă este inhalată sau ingerată. Acetona poate provoca iritații ale pielii sau ale mucoaselor dacă este expusă pe termen lung. Acetona poate, de asemenea, provoca iritații ale ochilor și poate irita gâtul și plămânii. De aceea, persoanele care lucrează cu acetonă trebuie să se asigure că urmează toate măsurile de precauție pentru a se proteja de riscurile și pericolele asociate cu acetona.

Biodisponibilitate

Acetona este solubilă în apă și se elimină rapid din organism prin eliminarea urinară. Acetona este rapid absorbită în sânge și se elimină prin respirație și urină. Acest lucru înseamnă că acetona are o biodisponibilitate ridicată, permitând organismului să elimine rapid compușii chimici pe care îi consumă. Acest lucru face ca acetona să fie destul de sigură pentru consumul uman.

Concluzie

Acetona este un compus organic fără culoare cu miros caracteristic și are o mulțime de utilizări, inclusiv ca solvenți organici, în produse cosmetice și farmaceutice și în produse de curățare. Formula sa chimică este CH3COCH3 și structura sa este o moleculă planară. Acetona poate fi toxică dacă este inhalată sau ingerată, motiv pentru care este important să se respecte măsurile de precauție. Acetona are o biodisponibilitate ridicată și poate fi eliminată rapid din organism prin eliminarea urinară.

Cele mai citite articole

Ultimele articole

Articolul pecedent
Articolul urmator

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!
Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs. aici