Înțelegerea diferențelor dintre perimenopauză și menopauză reprezintă un proces dificil, având în vedere complexitatea proceselor biologice implicate. Află în continuare prin ce se caracterizează aceste stadii ale vieții unei femei și cum se manifestă în viața ta de zi cu zi. Nu neglijăm nicio cauză, la menopauză!
Ce este perimenopauza: caracteristici, manifestări
Perimenopauza este etapa care precede menopauza, reprezentând o perioadă de tranziție între fertilitatea normală a unei femei și instalarea efectivă a menopauzei. Definită ca momentul în care o femeie nu a mai avut menstruație timp de 12 luni consecutive, menopauza marchează sfârșitul fertilității.
Caracteristicile perimenopauzei sunt diverse și variază de la femeie la femeie. Această etapă poate începe cu câțiva ani înainte de menopauză, de obicei între 40 și 50 de ani. În acest timp, nivelurile de estrogen ale unei femei fluctuează semnificativ, determinând o adevărată furtună hormonală, cu efecte la nivel fizic, fiziologic, mental și emoțional.
Manifestările perimenopauzei sunt variate și pot include schimbări ale ciclului menstrual, bufeuri, insomnie, modificări ale dispoziției și probleme de concentrare. Unele femei pot experimenta simptome severe, care necesită tratament. Pe lângă aceste simptome, perimenopauza poate avea un impact semnificativ asupra sănătății unei femei pe termen lung. Crește riscul de osteoporoză și de boli de inimă. De aceea, este important să cunoști semnele și simptomele perimenopauzei, ca să poți solicita îngrijire medicală adecvată.
Ce este menopauza și cum se manifestă?
Menopauza reprezintă o etapă naturală și inevitabilă în viața oricărei femei, marcând sfârșitul perioadei reproductive. Se caracterizează prin încetarea permanentă a menstruației, ca urmare a diminuării producției de hormoni – estrogen și progesteron – de către ovare. Nu este o afecțiune, ci o tranziție normală, prin care treci și tu deja sau urmează să treci, cu bune și cu rele.
Simptomele menopauzei variază, însă cele mai frecvente sunt: bufeurile, transpirațiile nocturne, tulburările de somn, schimbările de dispoziție, uscăciunea vaginală și problemele de memorie sau concentrare. Diagnosticul de menopauză se pune în general pe baza simptomelor descrise de pacientă, dar poate fi confirmat și prin teste de sânge care măsoară nivelurile de hormoni.
În ceea ce privește tratamentul, acesta se concentrează pe ameliorarea simptomelor și poate include terapie hormonală, schimbări în stilul de viață sau medicamente prescrise de medicul specialist. Există suplimente pentru menopauză, realizate din ingrediente 100% naturale, cu efecte benefice în combaterea disconfortului din această perioadă complicată a vieții tale. Printre plantele eficiente în timpul menopauzei se numără cohosh negru, igname sălbatic, Dong Quai, trifoi roșu, Mate, Vitex (boabe de arbore), sunătoare, 5 HTP isoflavonoide din soia, luminița de seară, lăptișor de matcă ș.a.
Principalele diferențe între perimenopauză și menopauză
Perimenopauza poate dura de la câteva luni la câțiva ani, înainte de instalarea menopauzei. Menopauza este considerată a fi un moment specific în timp, dar efectele și simptomele ei pot continua și după acest moment, în etapa denumită generic postmenopauză.
La perimenopauză, nivelurile de estrogen și progesteron variază, dar producerea lor nu este complet oprită. Aceste fluctuații hormonale contribuie la simptomele variate, imprevizibile uneori, din această etapă de tranziție. În schimb, la menopauză nivelurile de estrogen și progesteron sunt semnificativ mai scăzute și stabile.
În timpul perimenopauzei, fertilitatea începe să scadă, dar este încă posibil să rămâi însărcinată. După menopauză, fertilitatea este considerabil redusă și nu mai este posibil să rămâi însărcinată în mod natural. Prin cunoașterea simptomelor și alegerea tratamentelor adecvate, vei trece mai ușor prin perimenopauză și menopauză, atât la nivel fizic, dar mai ales mental și emoțional!