Suferi de stres, probleme personale, tulburari de alimentatie, te simti intr-o stare depresiva… Pe scurt, nu esti bine si iti pui multe intrebari despre oportunitatea de a merge la un cabinet privat de psihiatrie. Ce specialist sa contactezi? Cum te poate ajuta? Consultatia este contra cost? Le va spune parintilor sau profesorilor? Iata ceva care sa te lumineze.
Sanatatea mintala a fost de multa vreme un subiect tabu, care a fost rareori discutat public. Vederea unui a fost vazuta ca un semn de slabiciune, pe care unii l-au asociat chiar cu nebunia. Dar astazi, lucrurile s-au schimbat foarte mult si tot mai multi oameni apeleaza la un cabinte privat de psihiatrie pentru a avea mai multa grija de ei insisi. Intrebarea care se pune, insa, ramane urmatoarea: care sunt motivele care ar trebui sa te impinga sa consulti un psihiatru?
Mergi la un psiholog sau la un psihiatru?
Spre deosebire de psiholog, format in facultatea de psihologie si care lucreaza la vorbire, psihiatru este medic de specialitate. Prin urmare, el poate prescrie medicamente sau spitalizare daca este necesar. Simplificand, mergi la psihiatru cand ai cu adevarat o problema grava si la psiholog daca vrei sa vorbesti despre o stare de rau.
Prin „problema semnificativa”, intelegem depresie severa, ganduri suicidare, anxietati foarte intruzive, idei delirante, temeri masive, tulburari de somn debordant sau tulburari de alimentatie. Si daca esti intr-o forma proasta, foarte proasta, si ca ai ganduri sinucigase, nu ezita sa mergi direct la urgente.
Psihoterapie sau psihanaliza: care este diferenta?
Exista diferite tehnici psihologice, inclusiv psihoterapii comportamentale. Atunci cand subiectul sufera de ceva foarte specific si identificat, cum ar fi stresul la examen sau frica de a zbura, de exemplu, acest tip de terapie poate fi potrivit.
Abordarea psihanalitica isi propune, la randul sau, eliminarea cauzelor mai profunde, in special prin ducerea subiectului in campul viselor. Este important sa mergi la medic si sa ceri sfaturi inainte de a te apuca de psihanaliza, pentru ca „aceasta abordare necesita maturizare”.
Cum sa gasesti psihiatru potrivit?
Deci, la ce profesionist ar trebui sa apelezi? Indiferent de alegerea ta (psiholog, psihiatru sau psihanalist), este esential sa te simti increzator in timpul primei intalniri. Aceasta inseamna, in special, dorinta de a reveni dupa o consultare initiala.
De cele mai multe ori, fii sigur ca nu va fi liniste mare in timpul consultatiei. Daca nu te simti confortabil, totusi, nu te simti obligat sa continui. Continua sa cauti psihiatru care ti se potriveste.
Sa vezi un medic cand ai dureri undeva a devenit un obicei. Dar ce sa faci cand te doare inima, te doare sufletul, cand nu te simti bine cu tine? Pe masura ce tot mai multi oameni din intreaga lume sufera de stres, anxietate, depresie sau epuizare, subiectul sanatatii mintale este esential. Pentru ca in unele cazuri, mersul la un specialist in materie poate fi salvator.