22.9 C
București
30 septembrie 2023
AcasaUncategorizedíndice de masa corporal formula

índice de masa corporal formula

Articole asemanatoare

12 Motive pentru a alege un spațiu de birouri într-un complex modern

Alegerea locației potrivite pentru spațiul de birouri este una...

Implanturile dentare: Când sunt necesare și ce trebuie să știți despre ele

Zâmbetul luminos și sănătos este un aspect important al...

Cum poți prepara tocăniță de pui ca la mama acasă?

Tocănița de pui ca la mama acasă este un...

Cum să-ți dezvolți strategia de investiții prin cursuri de bursă

Investițiile la bursă reprezintă o modalitate excelentă de a-ți...

Ghidul agricultorului: Cum se instalează plasele de umbrire pentru creșterea plantelor

Pregătește-te să descoperi un ghid cu informațiile necesare pentru...

Introducere

Indicele de masa corporala (IMC) este un indicator comun folosit pentru a estima starea de sanatate a unei persoane. Acesta este calculat prin impartirea greutatii unei persoane la patratul inaltimii sale in metri. IMC este o masura universala utilizata pentru a evalua obezitatea si riscurile asociate acesteia. De obicei, IMC este utilizat pentru persoanele de varsta adulta, dar poate fi calculat si pentru copii si adolescenti in functie de varsta lor. Indicele de masa corporala ofera informatii importante despre starea de sanatate a unei persoane, precum si cateva optiuni de tratament posibil.

Formula IMC

Formula IMC este foarte simpla si se calculeaza prin impartirea greutatii unei persoane la patratul inaltimii sale in metri. IMC = Greutate (kg) / Inaltime (m) ^ 2. De exemplu, o persoana care cantareste 70 de kilograme si are o inaltime de 1,70 metri va avea un IMC de 24.2.

Interpretarea rezultatelor IMC

Interpretarea rezultatelor IMC depinde de varsta si sexul unei persoane. Rezultatele IMC pot fi clasificate ca fiind sub greutate, normal, supraponderal, obezitate usoara, moderata sau severa. Cu cat IMC-ul unei persoane este mai mare, cu atat mai mare este riscul de a face boli de inima, diabet si alte boli cronice. De obicei, persoanele cu un IMC mai mic de 18,5 sunt considerate subgreutate, iar persoanele cu un IMC intre 18,5 si 24,9 sunt considerate normale. Persoanele cu un IMC intre 25 si 29,9 sunt considerate supraponderale, iar persoanele cu un IMC de peste 30 de puncte sunt considerate obezi.

Limitele IMC

Cele mai citite articole

Exista o limita minima si maxima a IMC-ului. Limitarea minima a IMC-ului este o masura de protectie pentru persoanele care sunt subgreutate sau care sufera de anorexie. Acestea au nevoie de ajutor medical pentru a normaliza IMC-ul lor. Limitarea maxima se refera la persoanele obezi. O persoana cu un IMC mai mare de 40 de puncte se considera extrem de obezi si are nevoie de tratament medical. In timp ce IMC-ul nu este suficient pentru a determina cu exactitate starea de sanatate a unei persoane, acesta poate fi un indicator pretios al riscurilor asociate obezitatii si asupra sanatatii.

Beneficiile folosirii IMC

Unul dintre principalele beneficii ale folosirii IMC consta in faptul ca aceasta masura este folosita ca un indicator al starii generale de sanatate a unei persoane. IMC se poate folosi pentru a estima riscul de a face boli de inima, diabet si alte boli cronice. Acesta poate ajuta, de asemenea, medicii sa identifice persoanele care prezinta un risc crescut de a avea complicatii medicale. Utilizarea IMC poate ajuta, de asemenea, persoanele sa-si determine greutatea ideala si sa faca planuri nutritionale adecvate in functie de varsta si sex.

Dezavantajele folosirii IMC

Dezavantajele folosirii IMC sunt similare cu avantajele sale. IMC nu este o masura perfecta. Acesta nu ia in considerare diferentele dintre femei si barbati sau factorii genetici si stilul de viata diferit al fiecarei persoane. In plus, acesta nu ia in considerare nivelul muscular sau grasimile din corpul unei persoane. IMC este, de asemenea, limitat la persoanele de varsta adulta si nu poate fi folosit pentru a evalua starea de sanatate a copiilor si adolescentilor. In plus, IMC poate fi afectat in mod negativ de factori cum ar fi sarcina, consumul de droguri si alte medicamente.

Concluzie

Indicele de masa corporala este o masura universala folosita pentru a estima starea de sanatate a unei persoane. Acesta se calculeaza prin impartirea greutatii unei persoane la patratul inaltimii sale in metri. IMC are avantaje, cum ar fi faptul ca acesta poate oferi informatii importante despre starea de sanatate a unei persoane si poate indica riscuri de sanatate asociate obezitatii. De asemenea, acesta poate fi folosit pentru a estima greutatea ideala a unei persoane si pentru a face planuri nutritionale adecvate. Dezavantajele folosirii acestei masuri includ faptul ca nu ia in considerare factorii genetici si stilul de viata al fiecarei persoane si ca este limitat la persoanele de varsta adulta.

Cele mai citite articole

Ultimele articole

Articolul pecedentFormula probabilitatii
Articolul urmatorFormula lui galilei

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!
Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs. aici