18.4 C
București
8 iunie 2023
AcasaUncategorizedNaftalina formula

Naftalina formula

Articole asemanatoare

Maximizează aderența și stabilitatea pe drumurile uscate cu anvelopele de vară specializate

Primăvara și vara, cu temperaturile crescute și drumurile uscate,...

Cum să gătești drob de pui – trucuri și sfaturi pentru un preparat perfect

Drobul de pui este un preparat tradițional românesc care...

Simptomele vertijului și cum să le recunoști

Vertijul poate fi o afecțiune extrem de deranjantă și...

Sin a cos a formula

Introducere Oricine se afla în sfera financiară sau în domeniul...

Introducere

Naftalina este un compus organic, un alcani saturat, cu formula C10H8. Aceasta substanta a fost descoperita in anul 1820 si a fost initial utilizata ca un insecticid. Ulterior, naftalina a fost folosita si in produsele de curatare, precum si in alte produse de uz casnic precum medicamentele, produsele cosmetice si produsele de curatare. Aceasta poate fi găsită în produse precum cearceafuri, muşamală, soluţii de curăţare şi izolare termică.

Formula chimica

Naftalina este un hidrocarburo ciclic cu molecula saturata, cu formula chimica C10H8 si este unul dintre cei mai simpli alcani saturati. Este un hidrocarburo alifatic ciclic care contine 10 atomi de carbon si 8 atomi de hidrogen. Molecula are doua cicluri paralele, una cu opt atomi de carbon si una cu doi atomi de carbon. De obicei, naftalina este prezenta sub forma de plasă cristalină solida alb-sidefie, care se găseşte sub forma unei pulberi fine.

Utilizari

Naftalina poate fi utilizata in mai multe moduri, incluzand curatarea si dezodorizarea produselor textile, dar si in scopul protectiei acestora impotriva insectelor si altor vietati. De asemenea, poate fi folosita ca un lubrifiant pentru feronerie si se poate gasi si in solutii de curatare. In plus, naftalina poate fi folosita si ca insecticid, fiind recunoscuta pentru abilitatea sa de a-i tine la distanta pe motani, gandaci si alte insecte. Mai mult, poate fi, de asemenea, folosita pentru a sterge mirosurile neplacute din casa.

Efectele asupra sanatatii

In ciuda utilizarii sale frecvente, naftalina poate avea efecte negative asupra sanatatii, in special atunci cand este inhalata sau ingerata. Inhalarea excesiva a vaporilor poate provoca simptome precum dureri de cap, ameteli si iritatii ale nasului, gatului si ochilor. In cazul ingerarii, poate provoca simptome de greata si varsaturi, precum si gaze intestinale. De asemenea, poate provoca dureri abdominale, letargie si somnolenta. De aceea, este important sa se respecte intotdeauna instructiunile de siguranta si sa se evite inhalarea vaporilor sau ingerarea produselor care contin naftalina.

Concluzie

Naftalina este un compus organic cu o formula chimica C10H8, care a fost initial utilizat ca insecticid. Acum este folosit in produsele de curatare, precum si in produsele cosmetice si produsele de curatare. Desi poate fi folosit intr-o varietate de moduri, trebuie sa se ia in considerare efectele sale asupra sanatatii. De aceea, este important sa se respecte intotdeauna intructiunile de siguranta si sa se evite inhalarea vaporilor sau ingerarea produselor care contin naftalina.

Ultimele articole

Articolul pecedentFormula pantei
Articolul urmatorAria rombului formula

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!
Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs. aici