7 C
București
22 octombrie 2024
AcasaCasa & GradinaPurificarea aerului: 5 secrete pentru un mediu interior curat și plăcut

Purificarea aerului: 5 secrete pentru un mediu interior curat și plăcut

Articole asemanatoare

Ce poti pune primavara in gradina?

Primavara este sezonul renasterii si al inceputurilor, momentul perfect...

La ce distanta se planteaza rosiile in gradina?

Importanta distantei corecte pentru plantarea rosiilorPlantarea rosiilor in gradina...

10 sfaturi pentru cultura cartofului in gradina

Cartoful este una dintre cele mai populare culturi din...

Cum poti planta kalanchoe in gradina

Kalanchoe este o planta suculenta, ornamentala, originara din Madagascar,...

Cum se foloseste bicarbonat de sodiu in gradina?

Descoperiti puterea bicarbonatului de sodiu in gradinaBicarbonatul de sodiu...

Aerul curat este esențial pentru păstrarea unui mediu cât mai plăcut și sănătos în interiorul locuinței tale. Calitatea aerului poate fi afectată rapid de prezența prafului și a altor germeni în încăpere, de diferite mirosuri neplăcute, de un nivel prea scăzut al umidității și mulți alți factori. Însă, poți lua diverse măsuri pentru a te simți mai confortabil în propria casă și pentru a obține purificarea aerului.

1. Folosește aparate electrocasnice speciale pentru purificarea aerului

Una dintre cele mai simple modalități de a purifica aerul din locuință este utilizarea unor aparate electrocasnice speciale, care sunt concepute pentru a îndepărta particulele nocive și a crea un mediu interior curat și sănătos. Încearcă un purificator de aer, un aparat care filtrează în jur de 99,97% dintre alergeni și microbi și care apoi eliberează aerul curat înapoi în cameră. Vezi mai multe purificatoare de aer Daikin și alege un aparat potrivit pentru locuința ta.

O problemă frecventă este și lipsa umidității. Dacă aerul devine prea uscat, acesta poate contribui la iritarea căilor respiratorii și poate înrăutăți simptomele alergice. Așadar, ar trebui să iei în considerare și utilizarea unui umidificator. Alte aparate care pot filtra aerul și îi pot îmbunătăți calitatea sunt și sistemele de aer condiționat. Acestea pot fi dotate cu funcții de purificare și pot juca și ele un rol important în îmbunătățirea mediului interior. Atenție, însă, la întreținerea lor. Pentru ca ele să funcționeze optim și să păstreze un aer cât mai curat, va trebui să le cureți filtrul periodic.

2. Deschide frecvent ferestrele

Aerisirea locuinței este importantă pentru menținerea unei atmosfere sănătoase în casă. Prin aerisire, se permite schimbul de aer între interior și exterior, eliminând astfel particulele de praf, fumul de țigară sau compușii organici volatili. Astfel, poți contribui la reducerea riscului de apariție a simptomelor respiratorii ale alergiilor, iar aerul devine mai proaspăt. Un alt aspect important al aerisirii frecvente este reglarea nivelului de umiditate din casă, pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului și apariția mirosurilor neplăcute.

3. Apelează la ajutorul plantelor

Plantele joacă un rol major în menținerea calității aerului. În primul rând, acestea absorb dioxidul de carbon și eliberează oxigen, dar există și anumite specii care au o bună capacitate de filtrare. Ele absorb substanțele toxice și lasă aerul mai curat și mai ușor de respirat. Printre plantele cu care îți poți decora locuința și care îți pot oferi astfel de avantaje se numără Dracaena, crinul păcii sau limba soacrei.

4. Păstrează curățenia

Pentru a menține un mediu curat și sănătos, păstrarea curățeniei în casă este esențială. Nu neglija să ștergi praful și să aspiri suprafețele, deoarece acumularea acestuia va fi extrem de dăunătoare. Folosește un aspirator cu filtru HEPA, care elimină un procent foarte mare de praf și germeni și apoi poți utiliza un mop umed sau lavete antistatice pentru o curățare în profunzime. Este recomandat să utilizezi produse de curățare cât mai naturale, care să nu conțină substanțe chimice agresive și iritante.

Covoarele se numără printre obiectele din casă care acumulează cel mai mult praf. Așadar, acestora va trebui să le acorzi o atenție specială. Pe lângă aspirarea periodică, ar trebui să apelezi la serviciile unei curățătorii pentru spălarea lor cel puțin o dată pe an. Și așternuturile pot ascunde acarieni, așa că și acestea vor trebui înlocuite săptămânal.

5. Utilizează uleiuri esențiale pentru parfumarea casei

Locuința va fi mai proaspătă dacă va mirosi frumos, iar uleiurile esențiale pot fi perfecte pentru parfumarea locuinței. Alege produse care contribuie la reducerea numărului de acarieni și de bacterii din atmosferă, precum uleiul esențial de eucalipt, arbore de ceai, cuișoare, lavandă sau rozmarin. Folosește un difuzor care dispersează aroma în întreaga cameră și te ajută să obții efectul dorit. 

Păstrarea unui aer cât mai curat în locuință te va ajuta să te simți mult mai confortabil în propria casă și să scapi de simptomele alergice și respiratorii cu care poate te confrunți frecvent. Ține cont de câteva sfaturi de bază și, astfel, vei contribui la obținerea unei atmosfere plăcute și sănătoase în casă.

Ultimele articole