14.9 C
București
10 aprilie 2024
AcasaSanatateTot ce trebuie să știi despre erupția dentară la bebeluși

Tot ce trebuie să știi despre erupția dentară la bebeluși

Articole asemanatoare

Tradițiile de Nuntă din România: Povești, Obiceiuri și Semnificații

Nunta este un moment special în viața fiecărui cuplu,...

Tot ce trebuie să știi despre erupția dentară la bebeluși

Erupția dentară este un proces natural și inevitabil în...

Cadouri pentru bărbați cu spirit aventurier: 20 Idei pentru călători și exploratori

Pentru bărbații cu un spirit aventurier, cadourile care îi...

Importanța unei Bune Compartimentări în Mobila de Bucătărie

Bucătăria este unul dintre cele mai aglomerate spații dintr-o...

Paste cu pui, distracție în bucătărie alături de cei mici

Pastele cu pui reprezintă nu doar o masă delicioasă...

Erupția dentară este un proces natural și inevitabil în viața oricărui copil. Cu toate acestea, pentru mulți părinți, acest proces poate fi însoțit de îngrijorare și întrebări. În acest articol, vom explora tot ce trebuie să știți despre erupția dentară la bebeluși, incluzând simptomele comune, modalități de gestionare a disconfortului și îngrijirea adecvată a dinților nou-veniți.

Ce este erupția dentară?

Erupția dentară reprezintă momentul când primii dinți ai unui bebeluș încep să iasă prin gingii și să apară în cavitatea bucală. Acest proces începe de obicei în jurul vârstei de șase luni, dar poate începe mai devreme sau mai târziu în funcție de fiecare copil. Primii dinți care apar sunt de obicei cei din partea de jos a gurii, cunoscuți sub numele de incisivi.

Simptome comune ale erupției dentare

Cele mai citite articole

Erupția dentară la bebeluși are de regulă următoarele simptome: 

 1. Iritabilitate și agitație: Unul dintre cele mai evidente semne ale erupției dentare este schimbarea comportamentală a bebelușului. Aceștia pot deveni mai iritabili și mai agitați decât de obicei, datorită disconfortului și durerii asociate cu erupția dinților.
 2. Salivare excesivă: În timpul erupției dentare, bebelușii pot începe să saliveze mai mult decât de obicei. Aceasta poate duce la iritații ale pielii din jurul gurii și bărbiei.
 3. Mușcatul și frecarea: Bebelușii pot încerca să își calmeze gingiile dureroase mușcând sau frecând obiecte sau degetele pe gingii.
 4. Scăderea apetitului: Disconfortul asociat cu erupția dentară poate determina scăderea apetitului sau refuzul alimentelor solide

Modalități de gestionare a disconfortului

 • Masajul gingiilor: Utilizarea unui deget curat și ușor masarea gingiilor bebelușului poate ajuta la ameliorarea disconfortului și poate oferi un moment de confort.
 • Răcirea gingiilor: Obiectele reci sau gingiile reci pot oferi un efect de ameliorare a durerii. Puteți încerca să oferiți bebelușului o jucărie de cauciuc refrigerată sau un inel de dentiție.
 • Medicamentele pentru durere: Consultați întotdeauna medicul pediatru înainte de administrarea oricărui medicament bebelușului. În unele cazuri, medicul poate recomanda un analgezic specific pentru a calma disconfortul.
 • Alimentația confortabilă: În cazul în care bebelușul refuză alimentele solide datorită disconfortului, puteți încerca să oferiți alimente reci sau moi, cum ar fi iaurtul sau fructele păstrare în frigider.

Îngrijirea adecvată a dinților nou-apăruți

 • Igiena orală: După ce apar primele dinți, este important să începeți să curățați gura bebelușului cu o cârpă moale sau cu o periuță de dinți pentru sugari. Aceasta ajută la prevenirea cariilor dentare și a altor probleme de sănătate orală.
 • Programarea vizitelor la dentist: Începând de la vârsta de un an sau la recomandarea medicului pediatru, este important să începeți să programați vizite regulate la dentist pentru a monitoriza și menține sănătatea dinților bebelușului.
 • Limitarea dulciurilor: Evitarea alimentelor și băuturilor zaharoase poate contribui la menținerea sănătății dentare a bebelușului și la prevenirea cariilor dentare.

Erupția dentară este un proces normal și, deși poate fi inconfortabil pentru bebeluși și pentru părinți, acesta trece de obicei cu timpul. Cu îngrijire adecvată și atenție la semnele de disconfort, puteți ajuta la facilitarea acestui proces și la menținerea sănătății orale a bebelușului. Pentru orice îngrijorare sau întrebări suplimentare, nu ezitați să consultați medicul pediatru sau dentistul.

Cele mai citite articole

Ultimele articole

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!
Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs. aici