22.9 C
București
30 septembrie 2023
AcasaDiverseCare sunt prioritățile unui responsabil de mediu într-o organizație?

Care sunt prioritățile unui responsabil de mediu într-o organizație?

Articole asemanatoare

12 Motive pentru a alege un spațiu de birouri într-un complex modern

Alegerea locației potrivite pentru spațiul de birouri este una...

Implanturile dentare: Când sunt necesare și ce trebuie să știți despre ele

Zâmbetul luminos și sănătos este un aspect important al...

Cum poți prepara tocăniță de pui ca la mama acasă?

Tocănița de pui ca la mama acasă este un...

Cum să-ți dezvolți strategia de investiții prin cursuri de bursă

Investițiile la bursă reprezintă o modalitate excelentă de a-ți...

Ghidul agricultorului: Cum se instalează plasele de umbrire pentru creșterea plantelor

Pregătește-te să descoperi un ghid cu informațiile necesare pentru...

Din cauza schimbărilor climatice care apar ca urmare a perturbării mediului înconjurător, în majoritatea statelor au fost adoptate legi prin care se urmărește reducerea poluării asupra mediului. Aceste reglementări legislative trebuie respectate atât la nivel individual, cât și în cazul companiilor care desfășoară diverse activități economice, cu impact asupra mediului și sănătății publice.

Astfel, pentru ca orice organizație să funcționeze legal din acest punct de vedere, este necesară respectarea mai multor cerințe, care fiind destul de complexe revin în sarcina unui responsabil de mediu.

Ce atribuții are de îndeplinit un responsabil de mediu?

Un responsabil de mediu este persoana ce se asigură că activitatea desfășurată de companie se află în concordanță cu legislația de mediu în vigoare, garantând o respectare a tuturor obligațiilor ce îi revin, conform obiectului său de activitate.  Responsabilul de mediu are de îndeplinit mai multe sarcini și de organizat diverse activități prin care se urmărește reducerea impactului negativ pe care îl are compania asupra mediului înconjurător.

Printre principalele atribuții ale unui responsabil de mediu se numără:

  • Crearea și dezvoltarea unui management de mediu, în conformitate cu normele europene și naționale de mediu;
  • Instruirea angajaților în domeniul mediului;
  • Pregătirea documentației necesare în vederea dobândirii actelor de reglementare a activității – autorizatii de mediu, avize, viza anuală a autorizatiei de mediu;
  • Monitorizarea factorilor de mediu prin intermediul unui program special creat în acest scop;
  • Crearea unui program de prevenire și reducere deșeuri, dacă agentul economic deține autorizație/ autorizație integrată de mediu;
  • Efectuarea unui audit intern pentru a analiza stadiul companiei în privința îndeplinirii obiectivelor de mediu stabilite;
  • Păstrarea unei colaborări eficiente cu autoritățile de mediu (ANPM, AFM, Apele Romane, etc).

Cele mai citite articole

De asemenea, responsabilului de mediu îi revine sarcina de a urmări modul de gestionare al substanțelor chimice și al deșeurilor, în situația generării și deținerii lor. În plus, în atenția sa trebuie să se afle și sănătatea și siguranța tuturor angajaților implicați, pentru a reduce expunerea la diverse riscuri profesionale care pot apărea, pe fondul desfășurării activității. 

Prin urmare, responsabilul de mediu joacă un rol important în fiecare companie care desfășoară activități cu potențial impact negativ asupra mediului. Prioritățile acestuia constau în asigurarea unei desfășurări optime a activității și abordarea eficientă a măsurilor de mediu necesare pentru a reduce gradul de poluare asupra mediului.

Un lucru important de știut, este că în cazul în care organizațiile nu angajează un responsabil de mediu, aceștia pot apela la serviciile unei firme specializate în acest domeniu. 

În acest sens, unul dintre partenerii de încredere cu care pot colabora este și compania EnviroCons, care oferă un portofoliu variat de servicii și soluții adaptate activității desfășurate și în acord cu legislația în vigoare.

Cele mai citite articole

Ultimele articole

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!
Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs. aici