5 C
București
10 noiembrie 2024
AcasaDiverseCare sunt prioritățile unui responsabil de mediu într-o organizație?

Care sunt prioritățile unui responsabil de mediu într-o organizație?

Articole asemanatoare

Care este distanta de plantare ardei capia in solar?

Importanta unei plantari corectePlantarea ardeiului capia in solar este...

Plantare iarba pentru pisici – recomandari

Beneficiile ierbii pentru pisici Iarba pentru pisici, cunoscuta si sub...

Cand infloresc bujorii?

Originile si caracteristicile bujorilorBujorii (Paeonia) sunt plante perene, apreciate...

Cand se planteaza bulbii de bujori?

Importanta cultivarii bujorilor in gradina taBujorii sunt flori perene...

Calendar plantare flori – cand se planteaza cele mai populare flori in gradina?

Plantele perene: Rezistentii gradinii tale Plantele perene sunt cele care...

Din cauza schimbărilor climatice care apar ca urmare a perturbării mediului înconjurător, în majoritatea statelor au fost adoptate legi prin care se urmărește reducerea poluării asupra mediului. Aceste reglementări legislative trebuie respectate atât la nivel individual, cât și în cazul companiilor care desfășoară diverse activități economice, cu impact asupra mediului și sănătății publice.

Astfel, pentru ca orice organizație să funcționeze legal din acest punct de vedere, este necesară respectarea mai multor cerințe, care fiind destul de complexe revin în sarcina unui responsabil de mediu.

Ce atribuții are de îndeplinit un responsabil de mediu?

Un responsabil de mediu este persoana ce se asigură că activitatea desfășurată de companie se află în concordanță cu legislația de mediu în vigoare, garantând o respectare a tuturor obligațiilor ce îi revin, conform obiectului său de activitate.  Responsabilul de mediu are de îndeplinit mai multe sarcini și de organizat diverse activități prin care se urmărește reducerea impactului negativ pe care îl are compania asupra mediului înconjurător.

Printre principalele atribuții ale unui responsabil de mediu se numără:

  • Crearea și dezvoltarea unui management de mediu, în conformitate cu normele europene și naționale de mediu;
  • Instruirea angajaților în domeniul mediului;
  • Pregătirea documentației necesare în vederea dobândirii actelor de reglementare a activității – autorizatii de mediu, avize, viza anuală a autorizatiei de mediu;
  • Monitorizarea factorilor de mediu prin intermediul unui program special creat în acest scop;
  • Crearea unui program de prevenire și reducere deșeuri, dacă agentul economic deține autorizație/ autorizație integrată de mediu;
  • Efectuarea unui audit intern pentru a analiza stadiul companiei în privința îndeplinirii obiectivelor de mediu stabilite;
  • Păstrarea unei colaborări eficiente cu autoritățile de mediu (ANPM, AFM, Apele Romane, etc).

De asemenea, responsabilului de mediu îi revine sarcina de a urmări modul de gestionare al substanțelor chimice și al deșeurilor, în situația generării și deținerii lor. În plus, în atenția sa trebuie să se afle și sănătatea și siguranța tuturor angajaților implicați, pentru a reduce expunerea la diverse riscuri profesionale care pot apărea, pe fondul desfășurării activității. 

Prin urmare, responsabilul de mediu joacă un rol important în fiecare companie care desfășoară activități cu potențial impact negativ asupra mediului. Prioritățile acestuia constau în asigurarea unei desfășurări optime a activității și abordarea eficientă a măsurilor de mediu necesare pentru a reduce gradul de poluare asupra mediului.

Un lucru important de știut, este că în cazul în care organizațiile nu angajează un responsabil de mediu, aceștia pot apela la serviciile unei firme specializate în acest domeniu. 

În acest sens, unul dintre partenerii de încredere cu care pot colabora este și compania EnviroCons, care oferă un portofoliu variat de servicii și soluții adaptate activității desfășurate și în acord cu legislația în vigoare.

Ultimele articole