10.7 C
București
30 octombrie 2024
AcasaSanatateCum poți să previi nictalopia? 4 recomandări de care să ții cont

Cum poți să previi nictalopia? 4 recomandări de care să ții cont

Articole asemanatoare

Peeling chimic / peeling facial

Peelingul chimic facial este o procedură dermatologică populară și...

Cand se planteaza butasi de trandafiri?

Momentul optim pentru plantarea butasilor de trandafiriTrandafirii sunt unele...

Cum se foloseste bicarbonat de sodiu pentru trandafiri?

Beneficiile bicarbonatului de sodiu pentru trandafiriBicarbonatul de sodiu este...

5 modele de arcade pentru trandafiri

Tipuri de arcade pentru trandafiriArcadele pentru trandafiri nu sunt...

Ghid simplu de plantare butasi trandafiri primavara

Pasiunea pentru trandafiriTrandafirii sunt printre cele mai iubite flori...

Nictalopia, cunoscută și sub denumirea de orbire nocturnă, este o afecțiune vizuală caracterizată prin incapacitatea sau dificultatea de a vedea în condiții slabe de lumină sau pe timp de noapte. Acest fenomen este cauzat fie de o problemă cu celulele speciale din retină (bastonașele care permit vederea la lumină scăzută), fie de o problemă medicală (cataracta sau retinita pigmentosa). Este important să știi că orbirea nocturnă nu este același lucru cu alte tulburări de vedere, cum ar fi miopia sau presbiopia.

Acestea din urmă sunt afecțiuni care afectează vederea în general, nu doar în condiții de lumină redusă. Nictalopia este, de asemenea, diferită de hemeralopia, cunoscută și ca orbirea diurnă, care implică dificultăți de vedere în condiții de lumină puternică. Dacă te-ai întrebat vreodată cum să previi orbirea nocturna sau nictalopia, acest articol îți va oferi răspunsurile de care ai nevoie. În cele ce urmează îți spunem ce anume cauzează această afecțiune, cum să o identifici și, cel mai important, care sunt modalitățile de prevenire. 

Definirea nictalopiei: ce este orbirea nocturnă?

Orbirea nocturnă, cunoscută și sub numele de nictalopie, presupune să ai probleme de vedere în condiții de întuneric. Se poate întâmpla dacă ochii nu reușesc să se adapteze rapid la schimbările de luminozitate sau au probleme cu detectarea luminii. Orbirea nocturnă este un simptom al altor afecțiuni, nu o boală de sine stătătoare. Este posibilă în cazul unei game largi de afecțiuni care pot afecta diferite părți ale ochilor. Unele forme se dezvoltă în copilărie, în timp ce altele apar la maturitate. Capacitatea de a vedea în condiții de lumină slabă, cum ar fi în încăperi slab luminate sau pe timp de noapte, implică în principal două structuri oculare:

  • retina: conține două tipuri de celule care detectează lumina (fotoreceptoare), conurile și bastonașele, care își primesc numele de la forma lor. Conurile se ocupă de vederea culorilor și de detaliile fine. Bastonașele se ocupă în principal de vederea în lumină slabă. Bastonașele reprezintă aproximativ 95% din fotoreceptorii retinieni și ajută irisul să regleze cât de mult se lărgește sau se îngustează.
  • irisul: conține mușchi care lărgesc sau îngustează deschiderea pupilei pentru a regla cât de multă lumină poate intra în ochi. Dacă irisul nu se îngustează suficient de repede sau de mult, prea multă lumină poate intra în ochi și poate copleși celulele din retină. Acest lucru cauzează sensibilitate la lumină și poate face dificilă o vedere bună în lumină puternică. Dacă irisul nu funcționează corect, poate împiedica ca lumina să ajungă la retină. Acest lucru te împiedică să vezi în situații de lumină slabă (2).

 

Tipuri de orbire nocturnă

Există două tipuri principale de nictalopie: 

  • congenitală: este o condiție ereditară, adesea legată de boli genetice precum retinita pigmentosa;
  • dobândită: poate fi cauzată de anumite medicamente, malnutriție sau boli precum cataracta.

Cauzele orbirii nocturne

Nictalopia nu este cauzată doar de afectarea celulelor bastonaș. Sunt și alte cauze posibile, precum dieta sau genetica, sau anumite afecțiuni:

  • glaucomul: este o afecțiune oculară comună care deteriorează nervul optic, care leagă ochiul de creier. Atunci când lichidul începe să se acumuleze în ochi, presiunea oculară crește și acest lucru ar putea duce la pierderea completă a vederii. Medicamentele utilizate pentru tratarea glaucomului constrâng pupila, reducând cantitatea de lumină care intră în ochi. Acest lucru îi poate face pe cei care suferă de glaucom și mai predispuși la orbire nocturnă. În acest caz, pupilele sunt cele care cauzează orbirea nocturnă, mai degrabă decât celulele fotoreceptoare din retină.
  • cataracta: este o opacifiere a cristalinului. Cataracta poate reduce vederea și poate face ca totul să pară neclar și tulbure. Deoarece cristalinul tulbure reduce cantitatea de lumină care intră în ochi, acest lucru poate face ca vederea nocturnă să fie deosebit de dificilă și poate duce la orbire nocturnă. Partea bună a lucrurilor este că operația de cataractă poate schimba cu ușurință cristalinul încețoșat cu unul artificial și clar, îmbunătățind semnificativ vederea și eradicând orbirea nocturnă.
  • miopia: reprezintă incapacitatea de a vedea clar obiectele îndepărtate și este cea mai frecventă eroare de refracție în rândul copiilor și adulților tineri. Miopia severă poate contribui, de asemenea, la orbirea nocturnă, deoarece împiedică retina să focalizeze corect lumina. Cei care sunt miopi se străduiesc adesea să vadă ceva la distanță, astfel încât întunericul și iluminatul slab pot face, în mod de înțeles, ca vederea nocturnă să fie mai dificilă.
  • deficiența de vitamina A: orbirea nocturnă este unul dintre primele semne ale deficienței de vitamina A. Vitamina A este esențială pentru o bună sănătate a ochilor și pentru a ajuta ochii să proceseze imaginile, deoarece transformă impulsurile nervoase în imagini în retină. Din fericire, această problemă poate fi rezolvată cu ușurință prin simpla încorporare în dietă a mai multor alimente bogate în vitamina A.
  • retinita pigmentară: declanșează deteriorarea și pierderea celulelor retinei, ceea ce poate duce în cele din urmă la orbire, deoarece o pierdere progresivă a bastonașelor poate reduce semnificativ vederea nocturnă. Din păcate, aceasta este o afecțiune genetică pentru care nu s-a descoperit încă niciun leac. Gena care produce o acumulare de pigment în retină nu răspunde la intervenții chirurgicale sau la lentile corectoare (1).

 

Cum identifici nictalopia

Dificultatea de a vedea în întuneric și în lumină slabă este ceva cu care ne luptăm cu toții uneori, dar nu ăntotdeauna este semn de orbire nocturnă. Unele dintre simptomele orbirii nocturne includ: 

  • vedere încețoșată;
  • dificultatea de a repera obstacolele în condiții de iluminare slabă;
  • dificultatea de a se adapta rapid la luminozitate;
  • dureri de cap;
  • dureri oculare;
  • greață;
  • vărsături;
  • dificultate în a vedea în depărtare;
  • sensibilitate la lumină.

Diagnosticul de nictalopie trebuie pus de medicul oftalmolog, în baza simptomelor pacientului și a unui examen ocular. Tocmai de aceea se recomandă un test de vedere gratuit.

Complicațiile nictalopiei

Multe afecțiuni care cauzează orbirea nocturnă afectează vederea și în timpul zilei. Acestea pot îngreuna și încețoșa vederea, pot perturba modul în care vezi culorile și multe altele. Este posibil să fie dificil să conduci pe timp de noapte. Conducerea în amurg este periculoasă dacă ochii au probleme de adaptare între peisajul care se întunecă și cerul mai luminos. Iar conducerea după lăsarea întunericului poate fi periculoasă atunci când ochii au probleme de adaptare între întuneric și diverse surse de lumină, cum ar fi luminile stradale și farurile altor vehicule.

Poate fi prevenită orbirea nocturnă?

Unele cauze ale nictalopiei pot fi prevenite. Un exemplu este administrarea de suplimente de vitamina A pentru a evita o deficiență. Iată care sunt cele mai importante sfaturi preventive legate de nictalopie:

  • consumă alimente bogate în vitamina A: morcovi, broccoli, spanac, căpșuni, lapte, ouă și alimentele bogate în acizi grași omega-3 (macrou, somon).
  • menține un regim sănătos de exerciții fizice și de fitness: ține sub control atât presiunea oculară, cât și nivelul glicemiei.
  • fii atent la gestionarea afecțiunilor cronice (diabet și hipertensiune).
  • mergi la oftalmolog pentru controale periodice: la cel mai mic indiciu de a avea simptome de orbire nocturnă, ar trebui să faci un control. De asemenea, ar trebui să faci ajustări ale stilului de viață ca răspuns la acele simptome. De exemplu, ar trebui să eviți condusul pe timp de noapte în cazul anumitor afecțiuni cu afectare severă a vederii nocturne.


Reține că aceste recomandări nu sunt o garanție de prevenire a orbirii nocturne, dar pot ajuta la reducerea riscului. În cazul în care observi simptome ale nictalopiei, este esențial să consulți un medic oftalmolog pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat.

 

Cum se tratează orbirea nocturnă

Tratamentul nictalopiei depinde de afecțiunea care provoacă orbirea nocturnă. Miopia poate fi tratată cu ochelari, este foarte simplu să descoperi gama de produse din categoria ochelari de vedere, în timp ce cataracta poate fi tratată cu lentile artificiale sau prin intervenție chirurgicală. Deficiența de vitamina A se tratează cu alimentele bogate în acest nutrient, în timp ce glaucomul este tratat cu picături pentru ochi, medicamente și, în anumite cazuri, poate necesita și o intervenție chirurgicală. În schimb, persoanele care suferă de nictalopie pe un fond genetic ar putea fi nevoite să trăiască cu această afecțiune. Chiar și în aceste cazuri, există dispozitive și terapii oculare care pot ajuta. 

Dacă observi că ai probleme de vedere pe timp de noapte sau în locuri întunecate, mergi la medicul oftalmolog. Acesta poate determina care este cauza problemei și poate identifica o modalitate de a o trata.

Acest articol a fost realizat în baza informațiilor preluate din:

(1) Cleveland Clinic, „Night Blindness (Nyctalopia)”: https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/10118-night-blindness-nyctalopia

(2) Ultralase, „Night Blindness (Nyctalopia): What is it, what causes it and what can you do about it?”: https://www.ultralase.com/blog/night-blindness-nyctalopia/

Ultimele articole

extrastyle.ro