17 C
București
9 octombrie 2024
AcasaDiverseDeodorant vs antiperspirant: ce trebuie sa stii?

Deodorant vs antiperspirant: ce trebuie sa stii?

Articole asemanatoare

Top 5 hobby-uri periculoase

Majoritatea activităților noastre de zi cu zi sunt tot...

La ce sa folosești robotul de bucătărie? Iată 10 întrebuințări!

Te-ai gândit vreodată cât de mult timp pierzi în...

Când poți să dai celui mic supă de pui?

În primii ani de viață, alimentația bebelușului este un...

Procesul din spatele cafelei proaspăt prăjite: De la boabe la ceașcă

Cafeaua proaspăt prăjită este apreciată pentru aroma sa intensă...

Afecțiuni specifice mamelor care alăptează

Alăptarea este o perioadă esențială atât pentru mamă, cât...

Deodorantele sunt acele produse care mascheaza mirosul de transpiratie, in timp ce antiperspirantele sunt create pentru a reduce cantitatea creata de sudoare.

Intrucat multe persoane le confunda intre ele sau le considera un singur produs, afla in continuare tot ce trebuie sa stii despre deodorante si antiperspirante, pentru a intelege mai bine diferenta dintre cele doua!

Ce sunt deodorantele?

Deodorantele sunt create in asa fel incat sa elimine mirosul neplacut de transpiratie. De cele mai multe ori, acestea contin alcool prin care se creste aciditatea pielii pentru a reduce activitatea bacteriana.

Cu alte cuvinte, deodorantele ofera doua forme de protectie impotriva mirosului neplacut si anume:

  • reducerea numarului de bacterii care produc mirosul neplacut, prin proprietatile sale antimicrobiene (prezenta alcoolului fiind una dintre ele);
  • mascarea mirosului de transpiratie prin continutul ridicat de parfum.

Daca doresti un astfel de produs atunci acceseaza pagina de parfumuri si deodorante pe drmax.ro, pentru a alege optiunea ideala pentru tine, atat din punct de vedere al beneficiilor, cat si din punct de vedere al aplicarii (spray, stick, roll-on etc).

Ce sunt antiperspirantele?

De cele mai multe ori, ingredientele prezente in produsele antiperspirante includ compusi pe baza de aluminiu care blocheaza temporar glandele sudoripare, ceea ce reduce cantitatea de perspiratie care ajunge la nivelul pielii.

Pentru a putea oferi o optiune pentru fiecare preferinta, antiperspirantele pot fi gasite in mai multe forme si anume:

  • spray;
  • crema;
  • pudra;
  • roll-on.

Deoarece antiperspirantele si deodorantele contin compusi care pot irita pielea sau care pot provoca o reactie alergica, cum ar fi aluminiul, alcoolul sau parfumul, alege produsele corespunzatoare pielii tale si adreseaza-te unui medic specialist daca prezinti simptome sau schimbari anormale!

Beneficiile pe care le ofera deodorantele

Transpiratia este un proces natural prin care este controlata temperatura corpului. Chiar daca aspectul acesteia poate fi trecut uneori cu vederea, mirosul produs este de cele mai multe ori greu de ignorat.

Prin folosirea deodorantelor poti masca mirosul transpiratiei sau poti chiar emana un miros mult mai placut, in functie de parfumul deodorantului ales.

Mai mult decat atat, folosirea acestor produse poate ajuta si performanta in sporturi competitive sau in sala de fitness, deoarece te poti concentra complet pe activitatea aleasa si nu pe potentialul miros emanat.

Beneficiile oferite de antiperspirante

Atunci cand folosesti un antiperspirant te poti bucura si de efectul unui deodorant, intrucat blocarea glandelor sudoripare impiedica si aparitia mirosului neplacut.

Tine minte insa, ca aceste beneficii sunt temporare si ca trebuie sa reaplici antiperspirantul la anumite intervale de timp, in functie de recomadarile fiecarui produs.

Potentiale riscuri asociate cu aceste produse

Din cauza compusilor prezenti in aceste produse, este posibil ca utilizarea anumitor deodorante si antiperspirante sa produca urmatoarele reactii adverse:

Probleme cutanate

Alcoolul si parfumul pot irita pielea si pot cauza dermatita de contact, in special in zonele in care pielea este mult mai sensibila.

Daca prezinti schimbari la nivelul pielii cum ar fi inrosirea acesteia sau mancarime, discuta cu un medic specialist pentru a analiza tipul reactiei si pentru a recomanda produse mai sigure.

Chisturile cutanate reprezinta o alta potentiala problema de piele. Riscul de aparitie a acestor chisturi creste in urma folosirii indelungate a antiperspirantelor, intrucat acestea blocheaza glandele sudoripare si retin productia de transpiratie sub piele.

Pentru a reduce riscul de aparitie a chisturilor, asigura-te ca ai o rutina corespunzatoare de ingrijire a pielii care include curatarea si exfolierea regulata a acesteia.

Parabeni

Parabenii reprezinta un grup de conservanti care previn cresterea bacteriilor si a fungilor. Chiar daca multe deodorante nu contin acesti compusi, exista totusi posibiltatea ca unele produse sa contina totusi parabeni, intrucat acestia sunt folositi des in domeniul cosmetic si farmaceutic.

Deoarece a existat de-a lungul timpului numeroase asocieri negative cu acesti conservanti, chiar daca cercetarile au oferit rezultate mixte, este bine de stiut prezenta acestora in produsele disponibile, pentru a face o alegere cat mai bine informata.

Atat deodorantele cat si antiperspirantele ajuta la reducerea mirosului neplacut de transpiratie, fiecare prin metoda lui specifica. In functie de nevoi si preferinte, alege produsul corespunzator pentru tine si familia ta!

Referinte:

  1. “Deodorant vs Antiperspirant: Differences, Benefits, and Risks.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/deodorant-vs-antiperspirant. Data accesarii: 12.02.2023
  2. “Deodorant and Antiperspirant: How Are They Different?” WebMD, WebMD, www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/difference-between-deodorant-and-antiperspirant. Data accesarii: 12.02.2023
  3. Frothingham, Scott. “Deodorants vs. Antiperspirants: Health Benefits and Risks.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/deodorant-vs-antiperspirant. Data accesarii: 12.02.2023

Ultimele articole