22.9 C
București
30 septembrie 2023
AcasaUncategorizedFormular cerere card european de sanatate

Formular cerere card european de sanatate

Articole asemanatoare

12 Motive pentru a alege un spațiu de birouri într-un complex modern

Alegerea locației potrivite pentru spațiul de birouri este una...

Implanturile dentare: Când sunt necesare și ce trebuie să știți despre ele

Zâmbetul luminos și sănătos este un aspect important al...

Cum poți prepara tocăniță de pui ca la mama acasă?

Tocănița de pui ca la mama acasă este un...

Cum să-ți dezvolți strategia de investiții prin cursuri de bursă

Investițiile la bursă reprezintă o modalitate excelentă de a-ți...

Ghidul agricultorului: Cum se instalează plasele de umbrire pentru creșterea plantelor

Pregătește-te să descoperi un ghid cu informațiile necesare pentru...

Informatii generale

Un card european de asigurari de sanatate (CEAS) este un document emis de autoritatile competente din tarile membre ale Uniunii Europene (UE). Acest card este folosit pentru a acoperi costurile medicale in cazurile in care se calatoreste intr-o alta tara membra UE. Se poate obtine gratuit si poate fi folosit pentru a acoperi costurile medicale in cazul in care persoana in cauza se afla in calatorie in strainatate, in tarile membre UE. Exista, de asemenea, anumite cazuri in care cardul poate fi folosit si in tara in care detinatorul sau se afla, inainte de a calatori in strainatate. Acest card ofera detinatorului acces la servicii medicale, in mod gratuit sau la un pret redus.

Cine poate solicita un card european de asigurari de sanatate?

CEAS poate fi solicitat de catre cetatenii UE, Norvegiei, Islandei, Liechtenstein si Elvetiei. Acestia trebuie sa se alature unui program national de asigurari de sanatate al tarii lor de origine. Se poate solicita si pentru membrii de familie ai acestora, cum ar fi sotia, sotul si copiii, persoanele care depind legal de solicitant, precum si persoanele care sunt tinute sa plateasca contributii pentru asigurarile de sanatate ale solicitantului. Solicitantul trebuie sa fie cetatean UE, iar membrii de familie trebuie sa fie cetateni UE sau sa se bucure de aceleasi drepturi ca si cetatenii UE.

Cum se completeaza formularul de solicitare a CEAS?

Formularul de solicitare a cardului european de asigurari de sanatate este disponibil online pe site-urile web ale autoritatilor competente din tarile membre ale UE. Formularul trebuie sa fie completat in limba tarii solicitante si trebuie sa contina informatii complete despre detinatorul cardului, inclusiv numele si adresa, data nasterii, CNP, tipul de asigurare si alte informatii relevante. De asemenea, formularul trebuie sa fie semnat de solicitant si, in functie de circumstante, de membrii de familie ai acestuia. Formularul trebuie trimis la autoritatea competenta din tara sau la sediul central al asiguratorului, impreuna cu o copie a actului de identitate.

Care sunt documentele necesare?

Cele mai citite articole

Documentele necesare pentru solicitarea cardului european de asigurari de sanatate depind in mare parte de tara in care se solicita acest card. Pentru cetatenii UE, documentele necesare includ o copie a actului de identitate sau a pasaportului, o copie a cardului national de asigurari de sanatate sau a unei alte identificari similare, precum si o adeverinta de salariu sau de pensie. In unele cazuri, pot fi necesare si alte documente, cum ar fi adeverinte de venit sau alte documente ale asiguratorului.

Costuri

Cardul european de asigurari de sanatate este gratuit. Cu toate acestea, costurile pentru serviciile medicale pe care le ofera pot varia in functie de tara in care se afla detinatorul. In unele tari, serviciile se acorda gratuit, in timp ce in alte tari exista taxe suplimentare. Aceste taxe suplimentare trebuie platite de detinator inainte de a primi serviciile medicale.

Validitate

Cardul european de asigurari de sanatate expira la sfarsitul perioadei limita specificate pe card. In general, acest card este valabil pentru o perioada de 5 ani. In cazul in care detinatorul schimba adresa sau detaliile sale, trebuie sa solicite autoritatii competente sa ii modifice cardul si sa ii ofere un card nou. In cazul in care detinatorul calatoreste in afara UE, trebuie sa solicite autoritatii competente sa ii modifice cardul si sa ii ofere un card nou valabil in tara de destinatie.

Procesul de obtinere

Procesul de obtinere a cardului european de asigurari de sanatate depinde in mare parte de tara in care se solicita acest card. In principiu, acest card poate fi obtinut prin completarea formularului corespunzator si trimiterea acestuia la autoritatea competenta din tara in care se solicita. De obicei, se solicita si o copie a actului de identitate sau a pasaportului si o copie a cardului national de asigurari de sanatate. Dupa ce autoritatea competenta primeste formularul si aceste documente, aceasta va emite cardul european de asigurari de sanatate si va trimite detinatorului prin posta sau prin curier. In unele tari, cardul poate fi obtinut si prin prezentarea la autoritatea competenta direct.

Cele mai citite articole

Ultimele articole

Articolul pecedentQuadratic formula
Articolul urmatorFormula bruta

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!
Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs. aici