Inainte ca proprietarul sa isi vanda locuinta, fie ca este vorba de vanzarea unui apartament sau a unei case, trebuie sa solicite ajutorul specialistilor, care efectueaza procedura de evaluare a locuintei. In urma sa, proprietarul poate sa afle care este pretul care reflecta cel mai bine valoarea locuintei.
De asemenea, un pret corect al unei locuinte este important si pentru un cumparator, care trebuie sa aiba siguranta investirii unor costuri justificate si stabilite de un specialist in domeniu. De asemenea, vanzatorul are ocazia de a se bucura de o tranzactie desfasurata intr-un timp mult mai scurt, decat daca ar fi trebuit sa se descurce pe cont propriu.
Cum poti afla pretul corect al locuintei pe care vrei sa o vinzi?
Obtinerea unui raport autorizat de evaluare casa este unul dintre cele mai importante aspecte care trebuie sa fie rezolvate in momentul in care locuinta este pusa la vanzare, astfel incat cumparatorul sa stie ca plateste un pret corect al locuintei.
Primul pas al evaluarii casei consta in contactarea unui evaluator imobiliar, caruia trebuie sa ii fie prezentat tipul imobilului, astfel incat sa il poate analiza in mod corespunzator si sa poata sugera, conform unor date clare, pretul.
Al doilea pas consta in stabilirea unui tarif comun, dar si termenul in care raportul de evaluare este executat.
Inspectarea imobilului este un alt aspect care trebuie sa fie luat in considerare in procedura de evaluare cladire, astfel incat evaluatorul sa identifice atat punctele pro, cat si pe cele contra, pe baza carora sa stabileasca pretul. Important de mentionat este si faptul ca inspectarea proprietatii nu este aceeasi sarcina cu evaluarea acesteia, ci este doar un pas care trebuie sa fie efectuat, astfel incat pretul sa reflecte in totalitate dotarile, pozitionarea, aspectul.
Care sunt documentele necesare pentru evaluarea imobilului?
Fiecare proprietar de locuinta trebuie sa aiba la dispozitie un set de documente care pot fi solicitate de evaluator. Printre acestea se numara si:
- actul de proprietate;
- copie dupa cartea de identitate (buletin);
- cadastru;
- planul de incadrare in zona;
- extrasul de cartea funciara;
- planul de delimitare si amplasament.
In concluzie, evaluarea unei cladiri sau a unui apartament este o sarcina importanta, care trebuie sa fie desfasurata de un evaluator calificat, pentru a se stabili pretul corect. Cu ajutorul sau, cladirea este evaluata pana la cel mai mic detaliu.